fbpx

Kako prorijediti sadnice

Prorjeđivanje sadnica (pikiranje) je proces vađenja mladih biljčica iz originalne posude gdje su nikle i presađivanja u pojedinačne posude kako bi dobile više prostora za rast i pravilan razvoj.

1. KORAK – PROCJENA

Sadnice su spremne za presađivanje onda kad se listovi susjednih biljaka počnu dodirivati. Opće je pravilo da se sadnice presađuju kad puste drugi set listova. To se inače naziva fazom pravih listova, dok su prvi listovi sadnica. Ako predugo ostanu na skučenom području, vrhovi stabljika postat će tanki i slabašni.

2. KORAK – PRIPREMA ZEMLJE

Prosijte zemlju na ravnu površinu kako biste razbili nakupine. Napunite posude zemljom i protresite je kako bi se ravnomjerno rasporedila.

3. KORAK – RAZDVAJANJE SADNICA

Zabijte sadilicu (ili štapić) u zemlju na rubu posude te je malo nagnite kako bi se zemlja ispod sadilice opustila te nježno razdvojite sadnice pridržavajući ih za lišće. Izbjegavajte dodirivanje stabljike jer ju je lako oštetiti.

4. KORAK – SELEKCIJA

Odaberite sadnice s najsnažnijim korijenom, a odbacite slabe s loše razvijenim korijenom jer imaju manje šanse za preživjeti.

5. KORAK – PRESAĐIVANJE

Uz pomoć sadilice izdubite rupu dovoljno veliku, odnosno duboku i široku, da može primiti cijeli korijen. Spustite sadnicu te popunite rupe zemljom i poravnajte ju.

6. KORAK – OBILJEŽAVANJE

Upotrijebite trajni marker te zapišite datum sjetve i vrstu.

7. KORAK – ZALIJEVANJE

Zalijte obilno i pažljivo da ne ostanu rupe u zemlji.

8. KORAK – NEKA RASTE!

Sviđa ti se? Podijeli!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Komentiraj

BILJKOBORCI 2018.
BOK AT BILJKOBORCI TOCKA COM
×
×

Košarica