fbpx

Pogreške kod sjetve u zatvorenom

Uzgojiti biljku iz sjemena u zatvorenom prostoru nije teško, no nešto ga je teže održati na životu. Donosimo nekoliko najčešćih grešaka koje je potrebno izbjegavati.

DUBOKO UTISKIVANJE SJEMENA

Dok neke sjemenke trebaju popupnu tamu da bi proklijale, drugima je potrebno svjetlo. Ako vam te informacije nisu dostupne, načelno pravilo kaže da se sjemenke sade na dubinu dvostruko ili trostruko veću od njihove širine. Ako niste sigurni, radije je posadite pliće nego dublje.

Nakon što proklijaju, biljke postupno izlažite vanjskim elementima tako da ih nakon što malo narastu povremeno nakratko ostavite na otvorenome, ovisno o vremenu, temperaturama i krhkosti sadnica. To ih polako priprema za vjetar i sunce. Temperatura potrebna da bi sjeme proklijalo kreće se od 18 do 23 °C.

NEDOVOLJNO SVJETLA

Ako vaša prostorija nije izrazito svijetla, možete si pomoći neonskim svjetiljkama u koje ćete ubaciti jednu toplu i jednu hladnu žarulju. Objesite žarulje na pomične kablove kako biste mogli prilagođavati duljinu dok vaše biljke rastu. Žarulje moraju biti udaljene 5-8 centimetara od biljaka. A nakon što sjeme proklija, žarulje bi trebale biti upaljene 12 do 16 sati dnevno (ovo si možete olakšati postavljanjem tajmera).

PREVIŠE ILI PREMALO VODE

Odrediti pravu količinu vode pri zalijevanju, često je zahtjevan proces pri unutarnjem uzgoju. Zemlja u koju sadite sjeme u početku treba biti vlažna, ali ne i mokra. Postoji nekoliko trikova koji će vam pri tome pomoći: poklopite posudu u kojoj vršite uzgoj najlonskim materijalom dok sjemenka ne proklija (ali oprez – ne zaboravite probušiti rupice za dovod svježeg zraka, kako vam se ne bi desile gljivice i plijesan). Zalijevajte odozdo, dopuštajući tako biljkama da upiju potrebnu količinu vode kroz otvore na dnu posuda. Ne iznosite biljke prerano na otvoreno. Hladan zrak mlade biljke izlaže stresu koji ih čini ranjivima na bolesti i nametnike. Većina biljki može podnijeti hladan zrak 4 do 6 tjedana nakon sadnje.

OBILJEŽAVANJE

Biljke možete obilježiti tako da na drvenim ili nekim drugim štapićima permanentnim flomasterima napišete naziv biljke koje možete zabiti u zemlju ili ostaviti pored posude.

I zapamtite – što god vam mrsilo planove – ne dajte se obeshrabriti. Priroda ima svoje razloge i načine. Nekad sjeme jednostavno ne želi niknuti i nema ništa što vi tu možete. Nema veze – zgrabite novo i naprijed u zelenu borbu!

 

Sviđa ti se? Podijeli!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Komentiraj

BILJKOBORCI 2018.
BOK AT BILJKOBORCI TOCKA COM
×
×

Košarica