fbpx

Prvo presađivanje

Odradili ste prvi dio zadatka – sjeme je proklijalo jer ste ga zalijevali i pazili baš kako treba :). No što ako su nikle sve posađene sjemenčice, a posuda je mala poput čašice? Vrijeme je za novu “pimplavu” avanturu iliti “level 2” – presađivanje!

Ako su čili papričice dovoljno velike da se mogu držati u rukama bez da puknu, presadite ih u pojedinačne posude dubine između 5 i 10cm, ispunjene kompostom ili supstratom za rast biljaka te ih u tome uzgajajte dok ne prođe rizik od smrzavanja, a biljke su dovoljno narasle da ih se može presaditi na konačnu destinaciju. Ako ste papričice posadili dosta rano, u ovoj bi fazi mogle biti od svibnja nadalje. Čili papričice uzgajajte pojedinačno. Posadite ih u posude volumena dvije litre koje ćete postaviti u staklenike, politunele ili ih presaditi na otvoreno zaštićeno ali ipak izravnom suncu izloženo mjesto. Postupno prilagođavajte biljke prije presađivanja na otvoreno tijekom 7 do 10 dana. Prilikom presađivanja tlo mora biti dobro pripremljeno: vlažno, bogato i dobro vodopropusno. Posadite čili papričice na međusobnoj udaljenosti od 50 cm. Ako u vrtu nemate dovoljno mjesta možete ih uzgajati u posudama na dobro osunčanim prozorima.

UZGOJ

Važno je redovno zalijevati papričice i dohranjivati ih organskim spojem bogatim kalijem kakvi se inače koriste za dohranu rajčica. Vrijeme ove dohrane počinje kad se formiraju plodovi papričica, a tada ih treba nadohranjivati jednom tjedno.
Zapamtite:
– Otkinite prve pupoljke kako bi se biljka razgranala te u konačnici rezultirala boljom žetvom.
– Zalijevajte redovito ali štedljivo. Pomalo suho tlo rezultira ljućim papričicama.
– Dodajte debeli sloj organske tvari oko baze biljaka kako biste zaštitili vlagu i smanjili rast korova.

BERBA

Svakako poberite papričice prije nastupa hladnih mjeseci. Ako još nisu sazrle, prenesite ih u zatvoreni prostor. Kako bi ispravno sazrle potrebe su im toplina i mnogo sunca. Berite ih tako da vrtnim škarama odrežete jednu po jednu papričicu. Papričice uzgajane na otvorenom potrebno je pobrati prije prvog mraza.

ČUVANJE

Kako biste sačuvali okus papričica, možete ih osušiti ili smrznuti

SUŠENJE

Uzmite iglu i probušite ili povežite koncem stabljike u vijenac ili lanac, a zatim ih objesite na toplo, dobro prozračeno mjesto i pustite da se suše na zraku 4 do 5 tjedna.

SMRZAVANJE

Svježe ubrane papričice zatvorite u vrećice za zamrzavanje i odmah ih zaledite, bez prethodne obrade. Primijetit ćete da je nakon odmrzavanja meso papričice omekšalo, no ne brinite, to nije pokvarilo ili oslabilo okus.

Sviđa ti se? Podijeli!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Komentiraj

BILJKOBORCI 2018.
BOK AT BILJKOBORCI TOCKA COM
×
×

Košarica