fbpx

Uzgoj iz sjemena – savjeti

Uzgojiti biljke iz sjemenki nije uvijek lak zadatak, to već zna svaki biljkoborac. No nema ništa slađe od toga kad na kraju uspijete! Ni jedan začin nije tako mirisan, ni jedan plod sladak kao onaj pognojen vlastitim trudom. Evo par savjeta o tome kako si olakšati…

1. Kako bi vam bilo lakše planirati i kontrolirati proces – vodite bilješke. Na kraju godine možete procijeniti kako je prošlo i poboljšati ga za iduću sezonu.

2. Skladištite sjeme pravilno kako bi mu sačuvali klijavost. Dok jedno sjeme može preživjeti tisućama godina, ako je pravilno sačuvano, drugo će usprkos tome izgubiti mogućnosti klijanja.

3. Kako biste im produžili vijek trajanja čuvajte ga u hladnijem, mračnom prostoru u kojem nema vlage, npr. u hladnjaku. Predlažemo da sjeme uvijek označite (vrsta, izvor, godina proizvodnje) te ga spremite u plastične vrećice koje možete ponovo otvoriti ili u kutijicama od filma koje ćete također pospremiti u plastične vrećice.

4. Kad ste spremni posijati sjeme, njegovu valjanost možete provjeriti namakanjem u vodi nekoliko sati (ne vrijedi za jako sitno sjemenje poput mente). Sjeme koje još vrijedi potonut će na dno posude, dok će nevaljala plutati po površini. Ovaj je test pouzdaniji što su sjemenke veće.

5. Koristite široke i ravne posude kako biste izbjegli naguravanje sjemena. Kako kvalitetna drenaža može imati presudan utjecaj, koristite materijale koji dobro čuvaju toplinu i kojima se lako mogu izbušiti otvori na dnu posuda. U ovoj se fazi favoriziraju plastične posude (možete reciklirati, uz pomoć npr. čašica od jogurta) nad glinenima jer ravnomjernije zadržavaju vlagu. Važno je zapamtiti, kakvu god posudu upotrijebili pažljivo je operite da na njoj ne ostane patogena.

6. Pritisnite sjeme u zemlju kako bi osigurali izravan kontakt sa zemljom. To možete dodatno osigurati tako što ćete nježno pritisnuti dno čaše na površinu posude sa zemljom.

7. Bolesti možete spriječiti provjetravanjem i drenažom viška vode.

8. Redovno okrećite sadnice usmjeravajući prema snažnijem svjetlu svaki dan drugi dio biljke, kako bi se jednako razvile sa svih strana. Držite sadnice pored prozora, ali ne na jakom, direktnom suncu.

9. Lagani prelasci rukom preko sadnica jačaju stabljiku biljke.

10. Biljke možete prvi put nadohranjivati nakon što se razviju prvi listovi.

11. Prije nego što sadnice izložite vanjskim uvjetima one se moraju naviknuti na oscilacije temperatura i izravnu svjetlost. To je najbolje činiti kroz period od nekoliko dana. Prvi dan iznesite biljke ujutro i ostavite ih nekoliko sati. Drugi dan ih iznesite ujutro i ostavite ih na zraku nekoliko sati duže nego prvi dan. Ponavljajte postupak svaki dan dok biljke ne postanu dovoljno otporne za presađivanje.

Sviđa ti se? Podijeli!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Komentiraj

BILJKOBORCI 2018.
BOK AT BILJKOBORCI TOCKA COM
×
×

Košarica