fbpx

Gerilska kuharica

Dugo smo kukali ove zime čekajući sunce i lijepe dane. Svrbjele su nas spremljene sjemenke i odbrojavali smo stupnjeve s termometra na terasi. I malo po malo, strpljeni – spašeni, dočekali smo mi to svoje proljeće, nabrijani, željni sjetve, sadnje i… berbe. Dok trenutno kroz prozor gledamo nešto što ni malo ne podsjeća na na to isto proljeće, grijemo dušu sjećanjima na nedavno gerila vrtlarenje na Welcome Spring Festivalu u Zagrebu. Pa ajmo ovim putem probati regrutirati i vas koji čitate…

Što je gerila vrtlarstvo?

Najkraće rečeno – gerila vrtlarstvo je svaka sadnja za koju nemate “lokacijsku” dozvolu ili svaka “ljudski potpomognuta biljna infiltracija” na tuđe / javne površine. Kao pokret je populariziran početkom dvijetisućitih kad su se različiti pojedinci i grupice entuzijasta organizirali sadeći hranu po neodržavanim gradskim površinama. Ako niste, svakako pogledajte inspirativni TED Talk s Ron Finleyom, čovjekom kojeg zovu “gangsta gardener” i pustite da se zapale iskrice “zelenog bunta” u vama 🙂

Kako se to radi?

Direktno – presađivanjem već izraslih biljaka iz teglica u recimo, park ili uz nogostup.
Ako nas pitate – što neočekivanije, to bolje. Gerila vrtlarstvo, primjetit ćete odmah kad ga prvi put iskusite, izvrstan je mamac osmijeha. Budite sigurni da će neočekivani narančasti cvjetić usred puste livade ili napuknutog nogostupa u roku prvog zalijevanja postati “feel good” atrakcija. Rotkvica uz šetnicu? Ma, zašto ne?

Indirektno – ako je površina koju želite “obraditi” malo van ruke, tj. dosega, uvijek možete posegnuti za seedbomsima- kuglicama supstrata, gline u prahu, sjemenki i chili praha. Jednom oblikovane i osušene mogu biti bačene (preko ograde, s druge strane ceste…) negdje gdje će čekati prvu kišu koja će ih rastopiti i potaknuti sjeme cvijeća da proklija na (ne)predviđenom mjestu. Mi smo na festivalu prošli kratku praktičnu radionicu sa srednjoškolcima iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga – ponosno smo zaprljali ruke i pripremili solidnu količinu municije.

Recept:
Pomiješajte supstrat i glinu u omjeru 4 ili 5: 1, dodajte mješavinu raznih sjemenki i žličicu chili praha (kako bi zaštitili sjeme od gladnih ptičica i kukaca) i malo vode. Umiješajte smjesu nalik tijestu i oblikujte kuglice. Pustite da se osuše na zraku min. 24 sata, nakon čega su spremne za upotrebu.

Uživajte u inspiraciji i… posadite koji cvijet, onako, za kvart.

Urbani g. Vlasac, u svojoj novoj nekretnini u centru grada. Upitan zašto se preselio baš tu, odlučno je rekao: “Oduvijek sam maštao o životu u centru gradske vreve, s pogledom na užurbanost ljudi i automobila – znate, to me smiruje. I onda kad su mi ponudili ovaj prostrani penthouse u rupi od stupića, jednostavno sam morao reći – pristajem!”

Sviđa ti se? Podijeli!

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Komentiraj

BILJKOBORCI 2018.
BOK AT BILJKOBORCI TOCKA COM
×
×

Košarica