Dragoljub

Antibiotik tropskih šuma

____________

Dragoljub

Antibiotik tropskih šuma

____________

previous arrow
next arrow
Slider
Dragoljub
Tropaeolum majus

POZICIJA: 
ZALIJEVANJE: 
ZAHTJEVNOST: 

Ljekovita biljka koja slovi kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika došla je iz džungli Srednje i Južne Amerike. Od korijena do cvijeta – dragoljub je u potpunosti jestiv, a listovi su mu puni C vitamina. Odličan izbor za vrtlare-početnike, ovaj ljepotan žutonarančastog cvijeta brzo klija i još brže raste, no oprez – ne voli hladnoću.

Jesenska sjetva

Obzirom da potječe iz tropskih džungli, dragoljubu neće smetati jesen dok god je “prezimi” unutra. Razmišljajte o njemu kao o sobnoj biljci – traži toplu, djelomično osunčanu okolinu. Sunce treba povremeno, pa će i na polusjenovitom prozoru dobro napredovati. Imajte na umu da manje svjetla znači imanje cvjetova, no brzina kojom dragoljub izbacuje nove listiće je pravo veselje!

Česti problemi u uzgoju

Kao i većina biljki, dragoljub se najčešće naljuti na neredovito zalijevanje. Ne traži ritam kao bosiljak, no voli dobiti svojih par gutljaja tjedno. Ako novi listovi rastu već požutjeli, po svoj prilici biste treabali pojačati zalijevanje. Pazite da ga prilikom presađivanja ne stavite u prebogati supstrat (pomiješajte ga radije s pijeskom) kako ne bi izlostalo cvjetanje.

Ljekovita svojstva

Nabrojat ćemo samo neke: pomaže u liječenju inficiranih rana, pomaže kod infekcije bubrega, mjehura i mokraćnih puteva, smiruje bronhitis, jača imunitet tijela, pročišćava krv, diuretik i laksativ, ublažava gljivične infekcije, smiruje iritaciju kože…

Kako sijati dragoljub
1.
Probušite oštrim predmetom nekoliko rupica na dnu čaše, kako se višak vode ne bi zadržavao među korijenjem biljke.
2.

Istresite u čašu sadržaj vrećice sa zemljom.

3.
Lagano zalijte zemlju kako biste pripremili tlo za sijanje. Ranijim zalijevanjem nego sijanjem sprječavate zatrpavanje sjemenki koje bi se moglo dogoditi zbog mlaza vode.
4.
Izdvojite dvije sjemenke iz vrećice, a jednu sačuvajte u slučaju da nekim nes(p)retnim slučajem prve dvije ne proklijaju.
5.
Rasporedite sjemenke pravilno u čašicu kako bi svaka buduća biljčica imala barem malo svog (privatng) prostora :).
6.
Lagano utisnite sjemenke u zemlju, ne dublje od jednog centimetra. Poravnajte zemlju.
7.
Stavite čašicu na podmetač, kako ne biste stalno morali brisati lokvice 🙂
8.
Pozicionirajte čašicu na toplo i svjetlo mjesto, ne na prejako sunce (zapamtite, tijekom klijanja biljke vole i vodu i sunce u umjerenim količinama!). Održavajte vlažnost!
Čašice zemlje možete pronaći u Hipermarketima Interspara
×
×

Košarica