fbpx
FAQ
najčešća pitanja i njihovi odgovori

1.

Znači, u čašici je sve spremno, ja je samo kupim, otvorim i zalijem?

Paaaa, ne baš. Naime, ako imate na umu one paketiće za sadnju koji se sastoje od dehidrirane pločice kokosovih ili nekih drugih vlakana za sadnju s već integriranim sjemenom – imamo za vas dobre vijesti. Zemlja i sjeme u Čašici ipak su pakirani odvojeno iz jednog jedinog razloga – dehidrirani supstrati za sadnju sadrže samo minimalne nutrijente potrebne za razvoj biljke dalje od samog klijanja. Naša živa, mokra zemlja puno je bolji medij za rast i život biljke. Možda sama sjetva traje malčice dulje (dok otpakirate vrećice), ali smatrajte to ulogom u sigurniji i kvalitetniji život svog malog vrta.

2.

Koliko dugo čašica može stajati na polici neotpakirana i neposađena?

Trajanje čašice je 18 mjeseci od datuma pakiranja, ali sjeme zapakirano u vrećici kao što je ono u Čašici može stajati neograničeno dugo ako se čuva u pravilnim uvjetima (tamno, suho i hladno okruženje). Ipak, sjeme je najbolje posijati unutar godinu dana jer mu s vremenom klijavost opada pa će dio sjemenki postati “ćorak”. Pravilno zapakirana zemlja također može dugo trajati, bitno da je dobro zatvorena kako bi zadržala svoju vlažnost.

3.

Trebam li i kada presaditi biljke iz Čašice?

Većinu biljaka čije sjeme pakiramo nećeš morati presaditi, osim ako nije riječ o sortama za koje to preporučamo (poput chilija ili rajčice) – ali to će svakako pisati u uputstvima. Što se tiče začinskog bilja, zemlja u Čašici je dostatna i ima
dovoljno nutrijenta da biljka naraste u pravu manekenku u svom životnom vijeku. No, ako ih presadiš, možeš im produžiti životni vijek i dati im priliku da se još dodatno razviju. Pritom pazi u kakvu zemlju i na kakvo mjesto presađuješ. 

4.

Gdje da držim biljke, na balkonu, u kuhinji? Je li ih pametno premještati?

Da biljke vole svjetlo ne treba posebno naglašavati. Za vrijeme klijanja izbjegavaj izlaganje direktnom jakom suncu. Nježno jutarnje sunce je ok, ali ako imaš prozor na zapadu, možda ipak pričekaj s njim dok biljka ne proklija. No, biljke koje pakiramo u Čašice uglavnom ne vole hladnoću. U maniri pravog biljkoborca možeš iskoristiti tople sunčane dane da izvedeš biljčice “u šetnju” dok ti piješ kavu na balkonu i čitaš vijesti, a mogu te i pričekati dok se vratiš sa posla. Ako se izlože blagom povjetarcu, malčice ćeš ih i osnažiti i provjetriti površinu zemlje (što sprječava pojavu plijesni). Samo nemoj ih izložiti nižim temperaturama (15-20 C je donja granica) jer im hladne jesenske ili proljetne noći mogu zauvijek presuditi.t

5.

Kad mogu početi brati svoju biljku?

Biljku možeš početi brati otkad je proklijala pa do kad ne uvene. Iako su microgreens (klice) super zdrav način za konzumiranje biljčica, možda da im daš prvo jednu priliku za “odraslost” 🙂 i pustiš je da razvije više od 5 listova (cca 10 cm visine) – i možeš početi s povremenim branjem. Imaj na umu da ako skineš previše
listova biljka će se teže fotosintezom hraniti i sporije stvarati nove. Ali ako odrežeš max. 1/20 biljke, čak si joj i
pomogao. Naime, ako želiš da ti bosiljak ili matičnjak rastu u širinu i budu „gušći“,
možeš ih svakih 10ak dana skratiti za pokoji vrh (nemoj brati listiće, već odsijeci vrh s parovima listića i stabljikom kako bi nove grane imale mjesta.

6.

Biljka u čašici je već jako visoka, no ne daje plod / cvijet. Je li sve u redu?

Da bi biljka dala plod mora prvo razviti cvijet. To se događa sukladno dužini dana. Jesenska divizija stoga vjerojatno neće procvasti, osim ako je presadite pa doživi proljeće. No u slučaju začinskog bilja to je čak i poželjno jer ćemo na taj način dobiti listiće pune arome koja će se zadržati sve do cvatnje (većina začina za sušenje se bere prije cvjetanja). Za razvoj cvijeta biljci je potrebna energija koju preusmjerava iz listova u cvjetne zametke. Drugim riječima – što više cvijeća, tim manje mirisnog lišća. S druge strane, ako nestrpljivo čekate cvijet Dragoljuba – nemojte ga prerano presaditi i pazite na vrstu tla (ne cvjeta u bogatom tlu). Također, za cvijeće mu je potrebno dosta sunca, pa ukoliko jesen i zima ne budu izrazito sunčane, vjerojatnije je da ćete do duljih dana uživati samo u njegovom lišću.

7.

Koliko vode trebam koristiti prilikom zalijevanja i da li je potrebno u svim fazama rasta zaljevati jednako?

U fazi dok biljka klija potrebno je održavati zemlju cijelo vrijeme blago vlažnom, paziti da se ne isuši i da ne bude mokra. Ovisno o mjestu gdje raste i vlažnosti zraka, potrebe za vodom mogu znatno varirati, ali držite se zlatnog pravila “radije češće pomalo nego previše odjednom”.
Ako imate doma prskalicu, svakako vam savjetujemo da ju koristite, pogotovo u početku dok sjeme klija. S njom je lakše dozirati vlagu i teže je pretjerati.
Kad biljka malo naraste, primijetiti ćete da je češće “žedna” stoga je i zalijevajte malo češće (svaki do svaki drugi dan sa žlicom do dvije vode). Prije zalijevanja, osim vizualne provjere, pametno je i „odvagati“ Čašicu. Ako se čini težom znači da još uvijek ima vode i da nije potrebno zalijevanje.

8.

Kako znam kada koju sortu sijem?

Čašice koje su trenutno u ponudi – bosiljak, dragoljub i matičnjak, su „all arounderi“ i njih možeš sijati kad god hoćeš, imajući na umu da nitko od prve jesenske divizije ne voli hladnoću. Dakle, drži ih na toplome i nađi poziciju sa najviše sunčanih sati u danu. Usput, nemaj straha – i sa manje sunca i svjetla oni će se boriti i izrasti u ljepotice.
Ostale sorte je bolje sijati u proljeće, u ožujku ili travnju. Kako bi ti znanje bilo potpunije i da lakše dođeš do preciznijeg odgovora, preporučujemo ti da pronađeš jedan od mnogih sjetvenih kalendara na internetu.

9.

Prošlo je već tjedan dana, a sjemenke nisu proklijale. Kad će?

Prije svega – ne klijaju sve sjemenke jednako brzo. Počni uvijek s manjim brojem sjemenki i oboružaj se strpljenjem. Dok će bosiljak vidno nabubriti i promijeniti boju već sat vremena nakon zalijevanja i unutar par dana proklijati, matičnjak će tvrdoglavo odspavati još desetak ili čak dvadesetak dana prije nego pokaže prve znakove života. Ako ni nakon mjesec dana nema pomaka – nešto je krenulo krivo. Istraži potencijalne probleme i kreni ispočetka!

×
×

Košarica