fbpx

Usta puna cvijeća.

Znate kako kažu nutricionisti – što šareniji tanjur, to, u pravilu, zdraviji! Ovog proljeća mi smo to odlučili shvatiti doslovno i testirati svoja sezonska jela u cvjetnom duhu. Šareni, mirisni dodaci salatama, sokovima i koktelima odmah su nam zagolicali maštu i probudili kulinarsku inspiraciju.
Proljeće na tanjuru vam predstavlja seriju Jestivog Cvijeća!

  • 3 različite vrste cvjetnih biljaka lakih za uzgoj
  • Dragoljub, Cinija i Kadifica čine naš prvi cvjetni trio
  • Čašica zapremnine 0,45L
  • Jednostavno za upotrebu
  • pojedinačna cijena čašice 42,00kn 
  • cijena cijelog seta (3 različite čašice) – 110,00kn
NEO_CINIJA

Cinija

NEO_DRAGEC

Dragoljub

NEO_KADIFICA

Kadifica

Dragoljub

Zalijevanje:

Redovito provjeravajte vlažnost supstrata i pazite da nikada nije mokar. Dragoljub ne voli puno vode!

Pozicija: sunčano

Dragoljub, prašumski antibiotik, odličan je vrtlarski saveznik. Klija unutar tjedan dana od sjetve i traži najsvjetlije mjesto u kući. Njegovi simpatični, okrugli listovi i šareno cvijeće u potpunosti su jestivi. Svježe sjemenke mogu se kiseliti poput kapara, od lišća se radi izvrstan pesto, a cvjeće je odličan dekorativno-jestivi dodatak mnogim jelima. Ako vam nikne više od jedne sjemenke u posudici, presadite ih (svaku biljku u svoju posudicu) nakon mjesec dana rasta. Polako i oprezno sa zalijevanjem jer dragoljub stiže iz dalekih, vrućih krajeva – navike su navike!

Sjetva:
travanj-srpanj
(temp. viša od 25 C)
Klijanje: 5-10 dana
Cvatnja: > 60-90 dana

Kadifica

Zalijevanje:

Dok su biljke male, dovoljno je zaliti svakih par dana. Kad razviju pupoljke, zaliti po malo svaki dan.

Pozicija: sunčano

Ova biljka jedna je od najčešćih stanovnika cvjetnih vrtova i dobro poznata po cijelom svijetu. Korijenje vuče s američkih kontinenata – zna se da su je Azteci uzgajali i smatrali magičnom i ljekovitom i spiritualnom biljkom. Na svijetu postoji preko 50 vrsta kadifice; visoke, niske, jednogodišnje, dvogodišnje… Šareno i raznoliko! Okusom podsjeća na citruse, a zovu ga i “šafranom za siromašne”. Koristi se za probavne probleme (potiče glad), želučane tegobe i dizanteriju. Lako se zasijava i niče unutar 10 dana od sjetve. Ako vam nikne više od jedne sjemenke u posudici, presadite ih (svaku biljku u svoju posudicu) nakon mjesec dana rasta.

Sjetva:
travanj-lipanj
(temp. viša od 25 C)
Klijanje: 5-10 dana
Cvatnja: > 60-80 dana

Cinija

Zalijevanje:

Dok su biljke male, dovoljno je zaliti svakih par dana. Kad razviju pupoljke, zaliti po malo svaki dan.

Pozicija:
sunčano

Cinija je na glasu kao jedan od najlakših cvjetova za uzgoj. Pouzdano niče unutar tjedan dana od sjetve, brzo raste i još brže cvjeta. Vjerovali ili ne, kad su ga španjolski konkvistadori prvi put vidjeli (na meksičkom tlu), toliko im je bio ružan da su ga nazvali su “mal de ojos” (zle oči). Svašta! Navajo indijanci su imali potpuno drugačiji stav i smatrali ga svetom i ljekovitom biljkom. Kad ciniji odrežete ocvali cvijet, biljka brže-bolje potjera nove pupoljke. Osim nama, privlačan je leptirima i pticama. Latice su jestive i odličan su jestivi ukras (iako malo gorkastog okusa) na tortama, rižotima, koktelima…

Sjetva:
travanj-lipanj
(temp. viša od 25 C)
Klijanje: 5-7 dana
Cvatnja: > 30 dana

Uputstva za korištenje

Prati korak-po-korak uputstva na čašici, zaboravi na dileme i uživaj u zelenilu!

#Biljkoborci online

×
×

Košarica