Matičnjak

Antičko zeleno blago

____________

Matičnjak

Antičko zeleno blago

____________

previous arrow
next arrow
Slider
Matičnjak
Melissa officinalis ‘Citronella’

POZICIJA: 
ZALIJEVANJE: 
ZAHTJEVNOST: 

Matičnjak, među prijateljima poznat(a) kao melisa, vrlo je svestrana biljka brojnih blagodati za dušu i tijelo. Dokazana su joj antibakterijska, antivirusna i umirujuća svojstva (još u davno antičko doba). Ovaj zeleni prijatelj izgledom podsjeća na mentu, mirisom na limun, lak je za uzgoj i brzo raste. Konzumiranje smanjuje stres, pa je šalica čaja od matičnjaka upravo ono što vam treba nakon napornog dana u uredu!

Jesenska sjetva

Junak među “korovom”, matičnjak ili melisa nešto dulje klija nego Bosiljak i Dragoljub (može potrajati i do tri tjedna), no jednom kad život krene, manje je osjetljiv na vanjske faktore (pogotovo hladnoću) nego ostali. Budite samo malo pažljiviji u početku dok sjeme klija, pazite na vlagu i svjetlo i čim malo stasa, ova će vas čarobna biljka omamiti svojim limunskim mirisom.

Česti problemi u uzgoju

Kad je u pitanju voda, pravilo broj jedan za matičnjak je – dobra drenaža. Kao i sve biljke, matičnjak je osjetljiv na manjak vode, ali najveća opasnost za njega leži u truljenju korijenja. Pobrinite se stoga da posuda u kojoj ga uzgajate ima dovoljno rupica na svom dnu i nakon svakog zalijevanja odlijte višak vode iz podmetača. Dajte mu pritom barem 4-5 sati direktnog svjetla i neće mu biti kraja!

Ljekovita svojstva

Nabrojat ćemo samo neke: pomaže kod depresije i stresa, smanjuje glavobolje, potiče miran san, pomaže kod prekomjernog rada štitnjače, smanjuje visoku temperaturu, ublažava trudničke mučnine i menstrualne grčeve, pomaže kod herpes simplexa, povećava kreativnost i koncentraciju…

Kako sijati matičnjak
1.
Probušite oštrim predmetom nekoliko rupica na dnu čaše, kako se višak vode ne bi zadržavao među korijenjem biljke.
2.
Istresite u čašu sadržaj vrećice sa zemljom. Ostavite prstohvat za posuti po sjemenkama kad ih posijete.
3.
Lagano zalijte zemlju kako biste pripremili tlo za sijanje. Ranijim zalijevanjem nego sijanjem sprječavate zatrpavanje sjemenki koje bi se moglo dogoditi zbog mlaza vode.
4.
Na vlažnu zemlju pospite trećinu sjemenki iz vrećice.
5.
Nemojte sijati pregusto, kako kasnije ne biste morali previše prorjeđivati biljke. Ako ova prva trećina sjemenki ne nikne unutar 14 dana, posegnite za ostatkom iz vrećice.
6.
Površno prekrijte sjemenke ostatkom zemlje.
7.
Stavite čašicu na podmetač, kako ne biste stalno morali brisati lokvice 🙂
8.
Pozicionirajte čašicu na toplo i svjetlo mjesto, ne na prejako sunce (zapamtite, tijekom klijanja biljke vole i vodu i sunce u umjerenim količinama!). Održavajte vlažnost!
Čašice zemlje možete pronaći u Hipermarketima Interspara
×
×

Košarica