fbpx
Sjeme, zemlja, čašica
ili zašto nije svaki supstrat "onaj pravi"
O sjemenu

Sjeme je važno. Od njega sve počinje. Uzalud sav trud i kapljice vode ako u rukama držite komercijalno proizvedeno sjeme stvoreno da bi biljka dala što veće, pravilnije, ljepše plodove… A okusa nigdje. Na žalost, takvih je na tržištu više od onih drugih, pa sjeme starih sorti nepravilnih oblika i boja nisu čest gost u trgovinama.

Zastarjeli zakoni, još uvijek nedovoljno usklađeni s EU propisima i situacijom na terenu, nedostatak domaćih komercijalnih proizvođača starih sorti… sve su to razlozi zašto vam nismo bili u mogućnosti spakirati par starih, domaćih sorti i pritom garantirati njihovu kvalitetu i klijavost. Nikada nismo, niti u budućnosti planiramo, slijepo “trčati” za certifikatima bilo koje vrste.

U slučaju sjemena oni zapravo ne garantiraju upravo te najvažnije parametre. I sjeme hibridne, tretirane sorte može imati ekološki certifikat ako uzgoj to dopušta. To, ipak, ne znači da su certifkati potpuno nevažni. Kad god je to moguće, opravdano i logično – uvijek ćemo se odlučiti za ekološki uzgojeno sjeme.

U nekim slučajevima certifikat je potrebniji nego u drugima, stoga smo odlučili ne biti isklučivi po tom pitanju. Neke naše sorte imaju Eko certifikat, druge nemaju. U oba slučaja jamčimo da smo izabrali najbolje od ponuđenog. Sve informacije o porijeklu sjemena kojeg pakiramo možete pronaći na samoj njegovoj vrećici. I naravno, tu smo za svako dodatno pitanje!

O supstratu

“Ma to ti je sve isto, odeš u dućan i kupiš supstrat za sadnju, bilo koji.” Zvuči poznato? Malo tko na počecima svoje vrtlarske karijere barata baš svim podacima i znanjem potrebnim za snalaženje unutar cijele siline različitih proizvoda, proizvođača, certifikata, oznaka, pH vrijednosti… Stoga – evo par riječi o tome koji supstrat smo izabrali i zašto.

U našim čašicama s cvijećem i plodnim biljkama nalazi se supstrat za klijanje Potgrond H, omiljen izbor profesionalnih uzgajivača mladih sadnica u posudama. Ovaj supstrat je izvrstan početak za vaše klijance – sadrži najbolju moguću okolinu rast vaših biljčica i bit će joj super dom prva dva mjeseca života.

No ako želite te idealne uvjete zadržati i u daljnjem razvoju biljke, preporučamo da presađivanje obavite u nekom od malo “bogatijih” supstrata za “idući korak”, koji će svojim malo drugačijim sastavom biti bolja opcija za biljke u fazi jačeg rasta. To, naravno, nipošto nije jedina opcija.

Ako to već ne radite, evo jedan prijedlog – zašto ne biste počeli kompostirati i zaboravili dućane i (ponekad itekako opravdanu) sumnjičavost oko kvalitete ponuđenog? Jednostavnije je nego što se čini, a više o tome možete čitati u našim člancima ovdje.

O materijalima

Jeste li i vi jedni od onih koji moli planetu Zemlju za oprost ako slučajno ubaci plastično pakiranje u kartonski kontejner? Da, i mi smo takvi – supersvjesni našeg carbon footprinta na ovoj planeti i imamo veliku želju da 2019. godinu završimo s potpuno (od poklopca do vrećice) biorazgradivom čašicom u rukama.

I zato intenzivno radimo na pronalaženju bioplastike koja će nam omogućiti pakiranje “živog” supstrata bez da proces kompostiranja započne dok je čašica još u dućanu.

Kako svaki biljkoborac zna da ništa nije nemoguće, tako vam i mi sa sigurnošću možemo šapnuti da smo na korak od rješenja. A kad tu stavku skinemo s to-do liste… Neće postojati sretnijih od nas!

×
×

Košarica