fbpx

Male kućne vrtolomije

Uzgoj lubenice, jagode i kikirikija u posudama u kući?
Možda će tvoji ukućani misliti da si lud(a), ali baš te briga! Pripremi se za malo vrtlarske akrobacije jer ova vr(a)tolomija svakako zahtjeva malo ludosti i hrabrosti.
Zamisli da možeš uživati u svježe ubranim šumskim jagodama  usred dnevnog boravka! I ne brini sve tri sorte su lakše za uzgoj nego li se to čini.
Lubenicu i kikiriki svakako trba presaditi u veće posude kad za to doše vrijeme, a jagode mogu dati plod i u ovoj posudici.

Sjeme klija brzo, a uz malo truda, vode i puno sunca, vidjet ćeš svoje biljke kako rastu iz dana u dan. A možda ti se desi da lubenica da plod već u posudi, kao nama!

Nabavi svoje posudice i uživaj u vrtolomijama!

lubenica

Lubenica

KIKIRIKI

Kikiriki

JAGODE

Šumske jagode

Kikiriki

Zalijevanje:

Redovito provjeravajte vlažnost supstrata i pazite da nikada nije mokar. Kikiriki “voli popiti”, ali neka se zemlja osuši prije idućeg zalijevanja.

Pozicija:
sunčano

Arachis hypogaea ili kikiriki, biljka je iz porodice mahunarki. Potječe iz Južne Amerike, raste kao mali grm, a plodovi se razvijaju pod zemljom, na kraju korijena. Sjemenke se koriste u prehrani kao zdrava grickalica, ali i kao sastojak u mnogim jelima, poput namaza i slatkiša. Bogat je proteinima, vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama, te je dobar izvor vitamina E, B3 i folne kiseline. 

FUN FACT: Ulje iz sjemenki kikirikija ima visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina, što ga čini pogodnim za proizvodnju biodizela.

Sjetva:
travanj-svibanj
(temp. viša od 25 C)
Klijanje: 5-15 dana
Cvatnja: > 60-90 dana

Šumske jagode

Zalijevanje:

Pazite da se sjemenke ne isuše dok klijaju. Dok su biljke male, dovoljno je zaliti svakih par dana. Kad razviju pupoljke, zaliti po malo svaki dan.

Pozicija:
sunčano

Fragaria vesca poznatija kao šumska jagoda, biljka je iz porodice ruža. Nalazimo je u skoro svim dijelovima svijeta. Iako najviše voli rasti u divljini u područjima umjerene klime, laka je za kućni uzgoj. Pružite joj dovoljno svjetla i prostora i održavajte vlagu supstrata. Šumske jagode su manje od kultiviranih sorti, ali imaju jači okus. Listovi su jestivi i tradicionalno korišteni za liječenje raznih bolesti, a odlični su i sušeni, kao čaj! FUN FACT: Sjemenke divljih jagoda nekada su bile korištene kao prirodno sredstvo za izbjeljivanje zubi.

Sjetva:
travanj-svibanj
(temp. viša od 15 C)
Klijanje: 15-25 dana
Cvatnja: > 70-90 dana

Lubenica

Zalijevanje:

Kad malo naraste, lubenica će tražiti dosta vode. Presadite ju u dublju i veću posudu čim razvije drugi par listova i redovito zalijevajte, ali dajte vremena tlu i da se isuši.

Pozicija:
sunčano

Citrullus lanatus svima omiljena lubenica, biljka je iz porodice bundeva. Potječe iz Južne Afrike, a danas se uzgaja diljem svijeta zbog svojih slatkih plodova. Lubenice mogu biti različitih boja – od svijetlozelene do tamnozelene s prugama. Plodovi sadrže puno vode (ali zato tokom rasta “vole popiti”) i hranjivih tvari, poput vitamina C i likopena, što ih čini izvrsnom namirnicom za ljetnu hidrataaciju. 
FUN FACT: Dio su iste biljne obitelji kao i krastavci i dinje, a najveća ikad uzgojena lubenica težila je nevjerojatnih 159 kg.

Sjetva:
ožujak-travanj
(temp. viša od 20 C)
Klijanje: 7-20 dana
Cvatnja: 50-90 dana

Uputstva za korištenje

Prati korak-po-korak uputstva na čašici, zaboravi na dileme i uživaj u zelenilu!

#Biljkoborci online

×
×

Košarica